• Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
  • Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı
Çorlu Güncel

Çorlu'da Çiftçiler Günü Törenle Kutlandı

  • 14 Mayıs 2018
  • 1281 Kez Okundu

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Çorlu Atatürk Meydanı’nda yapılan törenle kutlandı. Törenin ardından katılımcılar ve çiftçiler Atatürk Meydanı’ndan Çorlu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar mehteran takımı eşliğinde yürüdü.

Atatürk Meydanı’nda yapılan tören,  saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz anıta çelenk bırakmasıyla devam etti. Konuşmaların ardından törene katılanlar Milli Eğitim Müdürlüğü önüne mehteran takımı eşliğinde yürüdü.  Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Tekirdağ AK Parti Milletvekili Metin Akgün, Toprak Mahsulleri Tekirdağ İl Şube Başkanı Bihter Demiral, CHP Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Ünal Baysan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Kurtuluş Ay, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı İsmet Albayrak, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatları, STK temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİN PARA ETMESİNİ İSTİYOR

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçi Günleri’ni kutladıktan sonra çiftçiliğin ne kadar önemli olduğunu anlattı. Topuz, “Çiftçilik bir meslekten ziyade bir yaşam biçimidir. Çiftçiler toprağın üzerinde serbestçe yaşar ve kendi tüketimi için de üretim yapar. Bir çiftçi için toprak hem bir yaşam ortamı hem de üretimde kullandığı en önemli üretim faktörüdür. Toprağının bir köşesine evini yerleştiren çiftçi diğer kalan kısmında da bitkisel ve hayvansal üretimini yapar. Üretimi de hem ailesinin tüketimi hem de geçimi için yapar. Çiftçinin toprağa bağlılığı ona huzur ve güven verir, bu da toplumun tümüne yansır. Toplumun sigortası gibi etki yapar” diyen Ali Topuz girdilerin yüksek olduğunu belirtti. Topuz,  “Çiftçiler bilindiği üzere buğday yetiştiriyor, buğday fiyatları temmuz ayında açıklanıyordu. Bu sene erken bir açıklama yapıldı. Ancak bu yapılan açıklamada geçen sene bu dönemlerde dolar 3,5 lira civarında idi, mazot 4 lira idi. Şu anda 5.60 kuruş oldu. Son bir yıl içinde dolara yüzde yüze yakın zam geldi, mazota yüzde 30, gübreye yüzde 40 zam geldi. Girdi fiyatları yüzde 30’lar seviyesinde arttı. Ancak bu sene açıklanan buğday alım fiyatları 1.050 lira olarak belirlendi. Çiftçiler bu fiyatlardan pek memnun olmadı. Çiftçimizin beklentisi daha yüksek seviyelerdeydi. Üreticilerimiz bin bir emekle ürettikleri üründen yeterli gelir elde edemiyorlar. Tüketicilerde bu ürünleri makul fiyatla tüketemiyorlar” dedi. .

HAKİKİ ZAFER KILIÇLA DEĞİL SABANLA YAPILIR

Konuşmaya Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle başlayan Tekirdağ Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Bihter Demiral, “Mustafa Kemal Atatürk şunu söylüyor  ‘dünyada zaferlerin iki vasıtası vardır, biri kılıç diğeri saban, hakiki zafer kılıçla değil sabanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin millete istikrar vermenin aracı sabandır. Saban kılıç gibi değildir, kullandıkça kuvvetlenir. Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sabanı topraktan ayırmadı. Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzeyinde bulunmayacaktık” diyen Bihter Demiral buğday hasadının yakın olduğundan söz ederek konuşmasını sürdürdü. Demiral, “buğday hasadı kapıda ne mutlu ki fiyatlarımızda belirlendi. Geçen sene 940 lira olan buğday fiyatımız bu sene 1050 lira olmak üzere açıklandı. Bunların üzerine ilave primlerle fiyat 1120 liraları bulacaktır” dedi.

KALKINMADA ÖNCÜ ROL ÇİFTÇİLERİMİZİNDİR

Ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasında öncü sektör olan tarım alanında faaliyet gösteren çiftçilerimiz tüm dünyada ve ülkemizde kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında en önemli rolü üstleniyor diyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt konuşmasını devam etti. Sarıkurt, Ülkemiz ekonomisinde ciddi paya sahip olan ve ulu önder Atatürk’ün milli ekonominin temeli saydığı tarımsal işgücünün âdete bel kemiği olan çiftçilerimiz bugün üretimi sürdürebilmek ve gıda ihtiyacını karşılamak ve kendi geçimini sağlamak amacıyla canla başla çalışmaya devam etmektedir. Dünyada milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiğini, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişikliği ve dönem dönem dünyamızı saran mali krizler göz önüne alındığında çiftçimizin emeğine kutsal alın terine ne kadar muhtaç olduğumuz apaçık ortadadır” dedi.  Ahmet Sarıkurt, “Güzel ülkemizde ekonomik politikaların ithalat üzerinde yoğunlaşmasını, vatanımızın bereketli topraklarının bir kısmının atıl durumda kamasını, tarımın ekonomiye yapmış olduğu katkı payının azalıyor olmasını yavaşlamasını, çiftçilerimize verilen desteğin gün be gün azalıyor olmasını hep beraber ülkemiz adına değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Tarımın yeniden ekonominin bel kemiği haline getirilmesi için bir an önce üretime yönelik politikaların hayata geçirilmesini ümit ederek, bütün zorluklara sorunlara rağmen, inatla üreten, alın teri döken ve hak ettiği karşılığı alamayan çiftçilerimizin dünya çiftçiler gününü kutluyorum” dedi.

TEKİRDAĞ TARIM VE HAYVANCILIKTA TÜRKİYE’NİN BAŞKENTİDİR

Törene katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılıkta başkent olduğunu söyledi. Albayrak, “Tekirdağ tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin başkentidir. Şarköy, Malkara, Hayrabolu, Muratlı, Saray ilçelerinde kilometre kareye 45 kişi düşüyor. Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Ergene de kilometre kareye 850 kişi düşüyor bir taraf tarım alanı bir taraf sanayi alanı. Ana vizyonlarımızdan olan tarım ve hayvancılığın özellikle tarım kesiminin 6213 kilometre kare arazimiziniz yüzde 70’inin yani 4060 kilometre kare arazisin tarım arazisi olduğunu görürsek ve Türkiye’de üretilen buğdayın 20de biri, ayçiçeğinin yüzde 33ü, kanolanın yüzde 65i, pirincin yüzde 8i arpanın yüzde 3i, üzümün yüzde 2si bu bölgede üretiliyor. Ama daha önemlisi Türkiye’deki dekar başına buğday üretimi 280 kiloyken, Tekirdağ’da bu 610 kilogramdır. Böylesine verimli topraklara ve uygun arazi şartlarına sahip bir bölgede tarımsal üretimin çok daha fazla desteklenmesi gerekir düşüncesindeyim” diyen Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi’nin meralara da çok büyük önem verdiğini belirtti. Albayrak, “ Biz Büyükşehir Belediyesi olarak 325 bin dönüm olan mera alanlarının 110 bin dönümüne gübre atarak mera iyileştirmesi gerçekleştirdik. Hayvancılığa ve tarıma Büyükşehir Belediyesi olarak büyük yatırımlar yaptık. Trakya’da tarım arazilerinin mutlaka tarımsal sit alanı olması gerekir, korunması lazım” dedi

TÜRK ÇİFTÇİSİ DÜNYA ÇİFTÇİSİ İLE YARIŞIR HALE GELDİ

Değerli arkadaşlar bugün Tekirdağ ilimizin işlenebilir arazisi 4 milyon dönümdür. Çorlu çiftçimizin işlediği arazi 260 bin dönüm araziye sahibiz diye sözlerine başlayan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Türk çiftçisinin dünya çiftçisi ile yarışır hale geldiğini söyledi. Akgün, “Söylenildiği gibi çiftçimizin hiçbir atıl arazisi yok. Tarım arazisi olup ta atıl olan bir arazi yok. Türk çiftçisi dünya çiftçisi ile yarışır hale geldi. Biz yaklaşık 2017’nin 7. Ayında Tekirdağ ilinin bir sürü tarım alanını ova ilan ettik. Yani artık burada bir çivi çakmaya kimsenin şansı yok. Kapalı sulama sistemleri artık Türkiye’nin her yerine taşınıyor. Bilindiği üzere Sayın Başbakanımız buğday fiyatlarını 1050 lira olarak açıkladı. Ofislerimiz hazır her taraf pırıl pırıl, depolar ilaçlanmış vaziyette çiftçilerimiz ürünlerini ofislere satabilirler” dedi.

İmdat Şahin