• Çorlu'nun Suyunda Yüksek Miktarda Arsenik Çıktı
Çorlu Güncel

Çorlu'nun Suyunda Yüksek Miktarda Arsenik Çıktı

  • 20 Nisan 2018
  • 2537 Kez Okundu

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan analizlerde 2011-2016 arasında Çorlu’daki sularda zehirli maddeler bulundu. TESKİ ise, güncel analiz sonuçlarına göre herhangi bir tehlikeli maddeye rastlanmadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2016 yılları arasında yürüttüğü “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde Çevresel Faktörlerinve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” kapsamında yapılan analizlerde Çorlu Merkez’deki sularda yüksek miktarda arsenik, kurşun ve alüminyuma rastlandı. Arsenik ve kurşun zehirli, alüminyum ise alzheimer ve demansa neden olan ağır metallerden.

SULAR 2016’DAKİ  ANALİZLERDE ZEHİRLİ ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı tarafından 3,5 yıl önce yapılan araştırma ve analizlerde 52 şehirdeki suları zehirli bulundu. Bu 52 ilin içinde Tekirdağ ve Çorlu Merkez de var. Fakat Sağlık Bakanlığı bu verileri bugüne kadar kamuoyuna açıklamadı. Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan yazı dizisinin ardından bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, projenin henüz sonlanmadığını ve elde edilen verilerin değerlendirilmeye devam edildiğini açıkladı. TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa ise TESKİ’nin şebekeye verdiği suların üç kritere göre Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi tarafından günlük olarak analiz edildiğini belirterek, bu analizler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine ulaştırılan herhangi bir tehlikeli madde raporu bulunmadığını açıkladı.

EN BÜYÜK ZARAR ÇOCUKLARA

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Böyle Zehirleniyoruz” adlı yazı dizisinde sonuçları duyuran Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık kimyasal maddelerden en büyük zararı çocukların gördüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Kimyasal maddelerle havası, suyu, toprağı ve gıda maddeleri kirlenmiş bölgelerde yaşamanın en çok mağdur ettiği kesim çocuklar. Kimyasal maddelerle kirletilmiş bölgelerde yaşayan çocuklarda beden gelişiminde, bilişsel yeteneklerde gerileme olduğu, astım, alerjiler ve obezite gibi çeşitli hastalıklara yakalanma sıklığının arttığı çeşitli yayınlarda dile getiriliyor. Yazı dizisinde değindiğimiz pestisitler ve ağır metaller gibi pek çok zehirli madde hormonal sistem bozucu ve en büyük zararı da çocuklara veriyor. Dolayısıyla kimyasal kirlenme meselelerini çözümsüz bırakmak gelecek nesillerden vazgeçmek anlamına geliyor” .

SEYFİ GENÇ