• Meslek Liseleri, Hayatın Kendisidir
Çorlu Güncel

Meslek Liseleri, Hayatın Kendisidir

  • 17 Nisan 2018
  • 1651 Kez Okundu

Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ziyaretimizde dört meslek lisesi müdürü, gazetemize mesleki liseleri değerlendirdi. Mesleki Liselerin öneminden bahseden okul müdürleri, “Meslek liseleri hayatın kendisidir” dedi.

Ziyaretimiz sırasında Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ümit Bilir, Çorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Çolak, Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Turgut Kelleci ve Şehit Ulaş Türk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Muzaffer Bilen meslek liseleriyle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundular. Meslek lisesi okul müdürleri meslek liselerinin gün ve gün geliştiğini, uygulama alanlarının geliştiğine değindiler.

Mesleklerde Uzmanlaşmanın Yeri Meslek Liseleri

Mesleklerde uzmanlaşmak gerektiğine vurgu yapan bununda yerinin meslek liseleri olduğunu belirten Çorlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Çolak, “Meslek Liseleri hayatın kendisi demektir. İhtiyaç olan her türlü meslek bizim liselerimizde mevcut, burada uzmanlaşmak gerekiyor, bu uzmanlaşmanın yeri de meslek liseleridir. Bizim okulda 9 tane alan var, 9 alanda kız öğrencilere yönelik hemen hemen her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek vasıflarda. Tekstil fabrikalarının anavatanı Trakya diyebiliriz, bunlar için yetenekli eleman yetiştirebilecek alanlardan birisi okulumuzda tekstil bölümüdür. Kimya bölümümüz mevcut, kimya bölümü de çok önemli alanlarımızdan bir tanesi, çocuk gelişimi bugün en büyük ihtiyaçlardan, mevcut okulumuzda kız öğrenci olduğu için piyasanın talebi karma eğitimin olmasıdır. Erkek öğrencileri istihdam edebilecek, grafik ve fotoğrafçılık bölümü, tekstil, kimya, giyim teknolojileri alanında erkek öğrencilerin istihdamı piyasanın talepleri bu doğrultuda. Bizim okulda karma eğitim olmadığı için bunu karşılayamıyoruz” dedi.  

Öğrencilerimiz Uygun Alanlarda İstihdam Ediyoruz

Çıraklık okulu olarak bilinen Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Turgut Kelleci, öğrencilerimizi gerekli iş yerlerinde istihdam ediyoruz dedi. Kelleci, “Ortaokulu bitiren öğrencilerimiz bizlere geliyorlar biz onların sigortasını yapıyoruz, sigorta iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta oluyor, eğer ailesinin her hangi bir sağlık güvencesi yoksa biz o öğrencilerin sağlık sigortasını da yapıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimizin sigortası yapıldıktan sonra o öğrenciye velisiyle birlikte karşımıza alıyoruz, konuşuyoruz. Bazı öğrenciler ve veliler hangi mesleği yapmak istediklerini biliyorlar, ona göre geliyorlar, bazıları bu konuda çok yetersiz gerçek olmayan hayallerle geliyorlar. Bizim arkadaşlarımız, bizler veliyi karşımıza alıp konuştuğumuzda öğrencinin hangi mesleğe karşı ilgili olduğu tespit edilip ve o öğrencinin ilgili olduğu alanla alakalı bir işletmeyle sözleşme imzalayarak, çırak sözleşmesi yaparak başlatıyoruz” dedi. Mesleki Eğitim Merkeziyle ilgili gerekli bilgileri de veren Turgut Kelleci, “Öğrenciler yıl boyunca bize kayıt olabiliyorlar, yani 365 gün bize kayıt olabiliyorlar, bu anlamda her hangi bir takvim ile sınırlı değil. Öğrencilerimiz haftada bir gün okula geliyorlar, o gün 10 saate yakın mesleğiyle ilgili dersler görüyorlar. Geriye kalan diğer beş günde işletmede ustasının yanında mesleğiyle ilgili uygulamalı eğitim alıyorlar. Bizim çırak öğrencilerimiz uygulamalı eğitimi işletmede görüyorlar. Bizim öğrencilerimiz 3308 sayılı yasaya göre işletmelerden asgari ücretin yüzde 35’inden az olmamak kaydıyla ücret alıyorlar. 20 den az personeli olan işletmelere giden öğrencilerimiz için biz o işletmeye devlet teşviki yapıyoruz. Öğrenci başına devlet o işletmeye 290 lira teşvik ödüyor. 20 den fazla personeli olan işletmelere bu rakamın yarısı teşvik veriliyor. Bu işletmelere giden gerçekten çok başarılı öğrencilerimizde var. İşletmenin güvenini kazanan öğrencilerimiz oradan yüksek ücretlerde alabiliyorlar” dedi.  

Kurumlarla Protokol Yapıyoruz

Mesleki Liselerin kurumlarla protokol yaparak teknolojiyi daha yakından takip etme ve sektörle beraber hareket etme imkânları bulduklarını belirten Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Liseli Müdürü Ümit Bilir, “Meslek Liseleri sadece okullara gidilipte, işte belli alanlarda belli bir şeylerin öğretildiği ve okulların imkânıyla kısıtlı olarak bilinen olmaktan çıktılar ve şu anda özel sektörle iş birliğine girip bu işbirliği çerçevesinde protokoller oluşturuyorlar ve oluşturulan protokollerle birlikte meslek lisesinin imkânı dışında teknolojiyi daha yakından takip edilen, sektörlerle beraber hareket edip, yeni devreye giren teknolojilerin takibiyle birlikte öğrenciler piyasayla uyumlu hale gelmiş oluyorlar. Dolayısıyla bunla alakalı olarak biz Ahi Evran Lisesi olarak motorlu araçlar teknolojisinin bir atölyesini Mercedes’in desteğiyle birlikte donatıp eğitim desteği alacağız kendilerinden bunlarla birlikte bir protokol oluşturduk. Her yıl belli sayıda öğrenciyle Mercedes’e istihdam sağlaması için yönlendirmiş olacağız. Bu Mercedes’in atölyesinde eğitim alıpta mezun olan öğrenciler Türkiye’nin bütün Mercedes Bayilerine yada Mercedes’in araç şirketlerinde çalışabilme yeterliliklerine sahip olacaklar böylece Mercedes ihtiyaç duyduğu elemanı kendi oluşturacağı pota çerçevesinde temin etmiş olacak” dedi. Ümit Bilir Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bütün bölümlerinde gerekli araç ve gerecin olduğunu öğrencilerin uygulama içinde eğitim gördüklerini belirtti. Bilir, “bizim okulumuzda bütün bölümlerimizde gerekli uygulama alanlarımız mevcuttur. Öğrencilerimiz burada uygulama içinde eğitimlerini alıyorlar. Meslek Liseleri bu bakımdan önemli adımlar attı” dedi.

Meslek Liseleri Diğer Liseler Kadar Önemlidir.

Şehit Ulaş Türk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bizim okulumuz da Büro Yönetimi Alanı, Pazarlama ve Parekende Alanı, Muhasebe ve Finansman alanı olan bölümler mevcut diyen okul müdürü Muzaffer Bilen şöyle devam; “ Bizim okula Mali Müşavirlik bürolarını çok sayıda öğrencimizi staja gönderiyoruz. Tabi diğer işletmelere de stajlarımıza öğrencilerimiz gidiyor. Burada hem staj yaparken hem de okulda teorik bilgilerde alıyorlar. Bu durum öğrencilerimiz açısından son derece önemlidir. Daha sonra staj yerinde çalışan öğrencilerimizde oluyor. Öğrencimiz eğitimini bitirdiği zaman işi elinde olmuş oluyor. Muhasebe bölümü çok önemli iş alanlarından bir tanesi, bütün işletmeler de bugün muhasebe olmasa olmazdır. Bizlerde bu alanlara öğrenci yetiştiriyoruz. Mesleki liseler diğer liseler kadar önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

İmdat Şahin