• Temizlik İşleri Müdürlüğü Daha Temiz Bir Çorlu İçin Çalışıyor
  • Temizlik İşleri Müdürlüğü Daha Temiz Bir Çorlu İçin Çalışıyor
Çorlu Güncel

Temizlik İşleri Müdürlüğü Daha Temiz Bir Çorlu İçin Çalışıyor

  • 13 Nisan 2018
  • 1624 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Temizlik işlerinin faaliyetleri hakkında bir basın bildirisi yayınladı.

Çorlu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü daha temiz bir Çorlu için çalışmaya devam ediyor. Günlük olarak 2 vardiyada 167 personel ve 23 araç ve iş makinesi ile Çorlu mücavir alanları içerisinde hizmet veren Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2017 yılında şehir merkezinden 97.657 ton,  fabrikalardan ise 2.967 ton evsel nitelikli atık topladı. Toplanan çöplerin Karatepe Mevkiinde kurulan katı atık aktarma istasyonuna nakledilerek Demirli Katı Atık Düzenleme sahasına taşınıp Katı Atık Kontrol Yönetmeliğine göre bertaraf edilmesini sağlayan Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2018 yılında da aynı şekilde Çorlu mücavir alanlarında hizmet vermeyi sürdürüyor.

 

2017 yılında şehir meydanlarında halkın kullanımı için 195 adet daldırma galvaniz çöp konteyneri alımı yapan ve 1279 adet daldırma galvaniz çöp konteyneri tamiri gerçekleştiren Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ayrıca 500 takım 4 ayaklı sallama kova ve 400 adet sadece kova alımı ile 450 adet 4 ayaklı sallama çöp kovası tamiri gerçekleştirdi.

 

Atıklarla ilgili bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiyle “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi” kapsamında 2017 yılında şehir genelinde bilgilendirme faaliyetleri düzenlendi. Söz konusu faaliyetlerde 11.000 adet bilgilendirme broşürü dağıtarak halkımızın bilinçlendirilmesi ve geri dönüşüm miktarının arttırılması hedeflendi.

 

Öğrencilerin de çevre konusunda bilinçlendirilmesine son derece önem veren Temizlik İşleri Müdürlüğümüz, “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi”nin okul ayağında ise 2017 ilk yarısında Cezzar Mustafa Ersin Ortaokulu, Zübeyde Hanım Anaokulu, Fevzi Çakmak ilkokulu, Ünilever İş ilkokulu, Atakent İlkokulu, Özel İdare İlkokulu, Vehbi Günaştı İlkokulu, Trakya Koleji’nde toplam 2900 öğrenciye,  ikinci yarısında ise Vehbi Günaştı İlkokulu, Alipaşa ilkokulunda, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Koleji, Cezzar Mustafa Ersin İlkokulu, Atakent İlkokulu, Fevzi Çakmak ilkokulu, Mükerrem Ali Kayan İlkokulu ve Unilever İş İlkokulunda toplam 3150 öğrenciye eğitimler vererek öğrencilere geri dönüşümlü kalemler, boyama kitapları dağıttı ve isteyen okulların bahçesinde ağaç dikme kampanyaları yapıldı.

               

Ayrıca okullardaki atık pil geri dönüşümünü arttırmak için 2017 yılında iki adet “Eğiticilerin Eğitilmesi Projesi” düzenlenerek 245 adet öğretmenimize eğitimde gelişen teknoloji ile birlikte çevre ve doğal kaynakların korunmasının, atık pillerin diğer atıklarla karıştırılmaması ve ayrı olarak toplanıp çevreye zararının engellenmesi konusunda bilgiler verildi. Çevreci faaliyetlerin yaygınlaşması için Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Çorlu Cumhuriyet Parkı’nda "Atık Cep Telefonu Fırlatma" yarışması düzenlendi. Ayrıca Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen Çevre ve Çocuk Şenliği’nde kurulan stantlarda Çorlu Belediyesi’nin hazırlamış olduğu “Ben Çevre Gönüllüsüyüm” bez çantaları, şapkaları, boyama kitapları, yeşeren kalemlerin yanı sıra çocuklara macun, pamuk şeker, fesleğen ve mevsimlik çiçek, oyun kartları, şapka, boyama kalemi, çanta, maydanoz-roka-fesleğen tohumu, frizbi, balon, rüzgâr gülü ve boyama kitabı gibi hediyeler verildi. Çocukların severek katıldığı halı boyama, atık bulma oyunu, atık lastiklerin değerlendirilmesi, yüz boyama gibi etkinliklerin yer aldığı programda ayrıca çocuklarla çevre pankartı boyaması yapıldı.

 

Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Çevre ve Orman Bakanlığınca Atık Pil ve Akümülartörlerin Kontrolü Yönetmeliği gereğince yetkilendirilmiş kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliği ile 2017 yılında “Doğanın Pili Bitmesin” sloganıyla gerçekleştirilen, İlçe sınırlarımız içerisinde bulunan anaokulu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okulları yarıştığı Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışmasında en çok pili toplayan 10 okulumuza Çorlu Belediyesi meclisince kararlaştırılan 5’er adet futbol, voleybol ve basketbol topları ödüllerinin yanı sıra ilk üç okula da fotokopi makinaları verildi. Çorlu Belediyesi’nin Trakya birincisi olduğu bu kampanyada toplamda 3971 kg atık pil toplandı. Ayrıca Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile ÇEVKOR Çevre Koruma Dergisi arasında imzalanan protokol sonucu atık pil toplama yarışmasının birincisi olan okulla gerçekleştirilen ağaç dikme kampanyası kapsamında Yenice Mahallesi’nde bulunan 110 dönüm arazi üzerindeki Çorlu Belediyesi Kent Ormanına 2000 adet 1,5 metre boyunda toros sediri fidanı dikimi gerçekleştirildi.

 

Geri dönüşüme beş farklı yoldan destek veren Çorlu Belediyesi, okullara, resmi kurumlara, sitelere, market ve benzeri yerlere bırakılan geri dönüşüm kutuları ve kafesleri sayesinde 3.529.114 kg ambalaj atığı toplayarak  59.993 adet yetişkin ağacın kesilmekten kurtulmasını, 14.468.900 kwh elektrik enerji tasarrufu, 93.518 ton su tasarrufu ve 1.129.280 litre petrol tasarrufu yapılmasını sağladı.

 

Yine bir başka geri dönüştürülebilir atık olan cam atıklarla da çevrenin korunmasına katkı sağlandı. Şehrin geneline yerleştirilen cam kumbaralarından toplanan 2.005.120 kg cam atık sayesinde 200.500 litre petrol tüketimi ve 631.575 kg CO2/ton sera gazı salınımı engellenmiş oldu.

 

Okullarda düzenlenen atık pil toplama kampanyasının yanı sıra marketlere, muhtarlıklara, resmi kurumlara yerleştirilen atık pil toplama kutuları ile 2017 yılında 4.004 kg atık pil toplanmış oldu. Özellikle toplanan piller sayesinde parestezi, ataksi, disartri ve sağırlık gibi nörolojik bozuklukların, merkezi sinir sisteminin tahribi ve kanseri, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribi, kromozomları tahrip edici sakat doğumların azalması hedeflenirken ayrıca bir oksit pilde bulunan civanın 800 bin litre suyu kirlettiği düşünüldüğünde, milyonlarca litre suyun temiz kalması sağlanmış oldu.

 

Yine bir başka geri dönüşüm çalışması kapsamında 2017 yılı içerisinde 76.765 kg bitkisel atık yağ toplayan Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 90 milyar litre suyun kirlenmesi önleyerek çevre sağlığına katkı sağlamaya devam etti.

 

Son olarak da okullarda düzenlenen elektronik atık toplama kampanyaları ve belediyemizi arayan vatandaşlarınızın evlerinden alınan 2227 kg elektronik atık ile cıva, kurşun ve kadminyum gibi zehirli maddelerin çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesi sağlanmış oldu.

 

Daha temiz bir çevre için çalışan Çorlu Belediyesi, 2018 yılında da çevreye duyarlı vatandaşlarımızın da katkılarıyla atıkları geri dönüştürmeye ve halkımızı çevre konusunda bilinçlendirmeye aynı kararlılıkla devam edecek” ifadelerine yer verdi.