• Ekolojistler Nükleer Için Uyardı
Ergene

Ekolojistler Nükleer Için Uyardı

  • 05 Nisan 2018
  • 2226 Kez Okundu

Ergene İnsiyatifi ve Çorlu Ekoloji Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılması nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası Çorlu Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek nükleer santrallerin yapımına karşı olduklarını, nükleer santrallerin güneş ve rüzgâr enerjisine göre iki buçuk kat daha pahalı ve tehlikeli bir enerji üretim biçimi olduğunu savundu.

“Dava Siyasi Kararla Reddedildi”

Ergene İnsiyatifi ve Çorlu Ekoloji Meclisi, nükleer enerji yanlısı siyasilere çağrı yaparak “nükleer santral yapma planlarınızdan ve hayallerinizden vazgeçin” dedi. Ergene İnsiyatifi ve Çorlu Ekoloji Meclisi adına Ömer Güven tarafından yapılan açıklamada, “2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında başlayan Türkiye’de Nükleer santral yapma projesi yaşama geçirilmeye çalışılıyor. Bizler Meslek örgütleri, Türkiye Barolar Birliği, siyasi partiler, ekoloji örgütleri, kent mücadelelerinde buluşan demokratik kitle örgütleri birlikte Nükleer santralin kurulmasının karşısında Danıştay’a dava açtık. Danıştay ne yazık ki hukuki değil siyasi karar verdi ve davaları reddetti” denildi.

Bu Topraklar Nükleer Atık Deposu Olmayacak

Akkuyu, Gerze ve İğneada’ya nükleer santral yapımına karşı olduklarını belirten Ergene İnsiyatifi ve Çorlu Ekoloji Meclisi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Dünyanın pek çok yerinde toplumsal katliamlara neden olan nükleere karşı duracağız. Biz’ler; bu coğrafyada yaşayan halklar olarak, başta Akkuyu Nükleer santrali olmak üzere yapımı planlanan Nükleer santrallerin enerji politikası nedeniyle olmadığını biliyoruz. Mersin Akkuyu’da ya da başka nerede Nükleer santral yapılırsa yapılsın; biliyoruz ki; Anadolu, Mezopotamya ve Trakya topraklarının, sulak alanlarının nükleer atık depo sahası olması meşrulaşacak, Nükleere dayalı savaş sanayi için zemin hazırlanmış olacak. Kararımız kesin ve nettir. Biz’ler bu coğrafyada yaşayan halklar olarak; Akkuyu’da, ya da başka bir yerde Nükleer santraller, nükleere dayalı üretimler istemiyoruz. Bunun aksine yapılan tüm uygulama ve yürütmelerin karşısında olacağız”.

SEYFİ GENÇ