• “Tarımsal Kuraklık Yok”
  • “Tarımsal Kuraklık Yok”
  • “Tarımsal Kuraklık Yok”
Çorlu Güncel

“Tarımsal Kuraklık Yok”

  • 12 Mart 2018
  • 1124 Kez Okundu

Çorlu’da kış mevsimi boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nerdeyse hiç kar düşmemesi çiftçilerde endişe yaratsa da sık sık yağmur yağması, tarımsal kuraklığı önledi. Çorlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Âlim, Çorlu’da kış mevsiminin istenilen oranda soğuk geçmediğini fakat yeterli oranda yağış aldığını söyledi.

Kanola Gelişimi Mükemmel

Özellikle Mart başı itibariyle düşen yoğun yağışın tarımsal kuraklık riskini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Âlim, “Tarımsal açıdan bir kuraklık şu anda söz konusu değil. Özellikle son yağmurlar dolayısıyla bu risk geride kaldı.  Tarlalara yaptığım kontrollerde de bir sıkıntı görmedim. Ürünlerin boy ve renkleri olması gereken seviyelerde. Su bakımından da herhangi bir sıkıntı yok” dedi. Özellikle kanola gelişiminin mükemmel durumda olduğunu belirten Âlim, “Buğday gelişimi de iyi. Çok nadir olarak yer yer sararmalar olduğu yerler var. Orda da gübrelemeye bağlı olarak yapılan bir olumsuzluk olabilir, havanın aşırı sıcak gitmesinin etkisi de olabilir. Ama genel anlamda tarımsal verimlilik bakımından şu anda Çorlu’da her şey beklediğimiz ve istediğimiz gibi gidiyor. Dolayısıyla hasat döneminde afet gibi bir olumsuzluk yaşamazsak geçen yılki verimleri yakalayacağız. Biz bu yılın da geçen yıl gibi bereketli olacağını düşünüyoruz” dedi.

“Zarar Gören Çiftçi Bizimle İrtibat Kursun”

Mart ayı boyunca ürünlere zarar verecek derecede aşırı yağış beklentisi içinde olmadıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Âlim, “Çiftçilerimiz, aşırı yağmurlara bağlı olarak bir zarar görmeleri halinde, bizimle irtibata geçsinler. Aşırı ıslaklıktan dolayı kök çürüğü, kök boğazı gibi hastalıkların olması halinde mutlaka bizimle diyaloga geçsinler. Onlara yardımcı olacağız” dedi. Çiftçilerden bu dönemde tarlalarının sık sık kontrol etmelerini isteyen Âlim, “Bir renk değişikliği, kuruma, kökte bir çürüme ve benzeri bulunması halinde bizimle temasa geçsinler. Biz onlara hem teknik anlamda hem diğer boyutta gereken yardımı vereceğiz” dedi.

Süne İle Mücadele Devam Ediyor

Tarım zararlısı olan sünelerin özellikle hava sıcaklıklarının 10-15 derecenin üstüne çıkması durumunda tarlalara indiğini belirten Âlim, Trakya bölgesinde özellikle ilkbahar döneminde süne mücadelesi yapıldığını kaydetti. Tarım zararlılarıyla mücadele konusunda çiftçilerle büyük bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Âlim, “Özellikle meşe palamudu ve meşe olan yerlerde süne kışlıyor. Hava sıcaklığı 10-15 derecenin üzerine çıktığında süneler tarlalara doğru göç edebiliyorlar. Onunla ilgili her yıl tedbirlerimizi alıyoruz. Bu yıl da alacağız. Çiftçilerimiz biz açıklama yapmadan asla ilaçlama yapmamaları, ilaçlama yapılacaksa da sünenin ve larvanın durumuna göre yapılmalı” dedi. Alim, çiftçileri gereksiz ilaçlama yapmamaları konusunda uyararak, “Gereksiz ilaçlama hem çiftçilerimizin bütçesine, hem ürününe hem de çevreye, ekolojik hayata zararlı” şeklinde konuştu. Âlim, çiftçilerin tekirdag.tarim.gov.tr adresini ziyaret ederek ve kendilerine gönderilen kısa mesaj duyurularını takip edip onlara göre hareket etmelerini istedi. 

SEYFİ GENÇ