• Tek Kişilik Değil Birlikte Yönetim
  • Tek Kişilik Değil Birlikte Yönetim
  • Tek Kişilik Değil Birlikte Yönetim
Çorlu Güncel

Tek Kişilik Değil Birlikte Yönetim

  • 10 Mart 2018
  • 1449 Kez Okundu

Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası seçimleri 11 Mart Pazar (Yarın) gerçekleştirilecek. Başkan Adayı Murat Turna, sürekli istişarede bulunduğu ekibiyle birlikte gazetemizi ziyaret ederek sorularımızı yanıtladı. Turna ve ekibi, neden aday olduklarını, neler yapmayı planladıklarını ve Yeni Dünya Kooperatifi’nin geleceği hakkındaki sorularımızı yanıtladılar.

Kararlar Beraber Alınacak

Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Murat Turna, şeffaf bir yönetim anlayışıyla hareket edeceklerini belirterek, esnaflar arasında birlik beraberlik içerisinde olacak bir yönetim sergileyeceklerini söyledi. “Esnafımız arasında elimizden gelen en iyi hizmeti sunmak için yola çıktık. Genç bir ekiple aday olduk. Bizim yönetimimiz kesinlikle şeffaf olacak. Yaptığımız bütün hareketleri esnaf arkadaşlarımızın tamamı bilecek” diyen Murat Turna, “Tek adam yönetimi olmayacak. İstişare ile yöneteceğiz. Bugüne kadar aldığımız kararların hepsini beraber aldık. Beraber almaya da devam edeceğiz. Hatta yönetim dışından gelebilecek proje ve önerilere de açığız. Bizim 24 kişilik yönetimin tamamı birlikte çalışıyor. Bizim yönetimimizde yedek, asil diye bir ayrım olmayacak” dedi.

Esnaf İçin Üç Önemli Proje

Esnaf ve Sanatkârlar için hangi projeleri hayata geçireceklerini sorduğumuz Turna, Esnafkart, Sağlık hizmetlerine indirimler sağlanması ve hukuksal yardım”  başlıkları altında projeleri olduğunu söyledi. Esnafkart’ın Çorlu’daki esnafların birbirleriyle alışveriş yaparak cirolarını arttırmasını ve birbirlerinden indirimli mal almasını sağlayacak bir proje olduğunu açıklayan Turna, “Esnaf Kart aracılığıyla odamıza bağlı tüm esnaflar birbirlerine indirim yapacak. Böylece esnafımız hem birbirinden alışveriş yapmaya özendirilecek hem de esnaf dayanışması pekişecek. Esnafkartla indirim dönemler halinde değil sürekli olacak” dedi. Oda üyeleri ve ailelerinin sağlık sorunlarında özel hastanelerden indirimli olarak faydalanması için girişimlerde bulunacaklarını belirten Turna, oda üyelerinin özel sağlık hizmetlerini de indirimli olarak almalarını sağlayacaklarını söyledi. Turna üçüncü projelerinin de esnafların hukuki konulardaki sorunlarını çözmek için oda bünyesinde bir hukuk bürosu tesis edilmesi olduğunu açıkladı.

“Esnaf Artık Kimsesiz Olmayacak”

Hukuk bürosu ve hukuki yardımla ilgili bilgi veren Turna, şu anda esnafı savunacak kimsenin olmadığını belirterek, oda olarak bu işi üstleneceklerini ve en iyi biçimde yerine getirmeye çalışacaklarını söyledi. Turna, “Esnaf niçin odaya kayıtlı? Arkasında bir güç olması için. Örneğin esnafın belediyeyle bir işi oluyor, esnaf bireysel gidiyor. Öyle bir şey olmamalı. Esnaf için mesai saatleri içinde ya da mesai saatleri dışında cepten ulaşarak esnafımızı savunacak dertlerini ve sorunlarına müdahale edebilecek ekip kuracağız. Mesela zabıtayla tartışmış, zabıta gelip haksızlık yapıyor. Bu durumda tek başına esnafın müdahale etmesi başka, Murat Turna’nın veya yönetimden birilerinin gitmesi önemli. “Ben 1600 kişiyi temsilen gidiyorum, bunu yapamazsın benim esnafıma” diyebilirim. Fakat bunun da bir kuralı var. Gayrınizami, gayrı ahlaki, gayri kanuni hiçbir şey yapmayacağız fakat haksızlık olduğunda da göz yummayacağız. En önemlisi de şeffaf olacağız. Esnaf her şey hakkında bilgilenecek” şeklinde konuştu.

“Esnafın Gelirini Arttıracağız”

Murat Turna Yönetiminde yer alacak Yeni Dünya Optik’in işletmecisi Birol Dayan, Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda Murat Turna başkanlığında amaçlarının Çorlu esnafına daha fazla yardımcı olabilmek olduğunu belirterek, “Piyasa zaten zor. Esnafımız zorlanıyor. Esnafımız siftah yapmadan dükkân kapatıyor. Esnafımıza nasıl daha fazla satış yaptırabiliriz. Esnafımıza daha fazla nasıl gelir sağlayabiliriz öncelikle bunları düşünüyoruz. Ondan sonra da odamızın esnafı nasıl koruyabilir ve hizmet edebiliriz? Bizim tek sorunumuz ve derdimiz bu” dedi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın 1600 üyesiyle Çorlu’nun üçüncü büyük odası olduğuna dikkat çeken Dayan, esnafa elektrik, yakıt ve diğer özel sektör kalemlerinde indirimler sağlayacak sözleşmeler yapmayı hedeflediklerini söyledi. Dayan, “Esnaf ilk başta tasarrufla kazanır. Elektrikten sudan doğalgazdan ya da benzinden yakıttan indirim kazanmasını sağlayacağız. Esnaf arkadaşlarımız indirim için uğraşmadan biz onlar için uğraşacağız” dedi.

“Esnaf Arasındaki Dayanışmayı Arttıracağız”

Otogar Oto Lastik İşletmecisi ve yönetim kurulu için aday olan Recep Karıksız da esnaflar arasında dayanışmayı arttırmanın yanı sıra esnaf-oda arasındaki bağlılığı da arttırmayı hedeflediklerini belirterek, “Esnaf arkadaşlarımızdan hastalığı olan oluyor, ölen oluyor. Ateş düştüğü yeri yakar ama oradaki ateşe biz de sarılacağız. Biz de başkanımız ve yönetim kurulu olarak biz de o esnaf arkadaşımızın yanında olacağız. Onun yaralarını sarmaya çalışacağız” dedi. OburX FastFood İşletmecisi ve yönetim kurulu için aday olan Burhan Buluş ise yönetim olarak maddi ve manevi olarak esnafın yanında yer alacaklarını, dükkân kapatmaları en aza indirmeye çalışacaklarını söyledi. Buluş, “Esnaf kardeşimiz cama yazmış, devren kiralık, satılık veya kapatıyoruz diye. O esnaf o dükkânı açabilmek için neler yapmıştır veya neler kaybetmiştir? Ne çabalar vermiştir. Biz de esnafımızın dükkânı kapatmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yeni Dünya Kooperatifi’nin Arkasında Olacağız

Yeni Dünya Kooperatifi’nin durumu ve geleceği hakkındaki sorumuza yanıt veren Murat Turna, mevcut başkan Feyzullah Aktepe’nin başlattığı ve esnafın yararına olan tüm projeleri devam ettireceklerini ve takipçisi olacaklarını belirterek, Yeni Dünya Kooperatifi’nin de tamamlanması için takipçisi olacaklarını dile getirdi. Turna, Yeni Dünya Kooperatifi’nin Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile hiçbir organik bağının bulunmamasına karşın, oda olarak esnafın lehine olan bu projeyi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. Turna, “Yeni Dünya Kooperatifiyle odanın bağı yok ama biz bu projeye karşı olmadığımız gibi sonuna kadar da yanındayız ve destek olacağız. Çünkü esnafımızın kooperatifine, odamızın sahip çıkması kadar doğal bir şey yok” dedi.

Eğitime Destek, Ara Elemana Yatırım Yapacağız

Esnafın en önemli sorunlarından birinin yetişmiş ara eleman bulmak olduğunu belirten Turna, ara eleman yetiştirmek üzere kurslar planlayacaklarını ve açılan kurslara da destek olacaklarını açıkladı. Ara eleman yetiştirmenin uzun bir süreç gerektirdiğini kaydeden Turna, bu sürecin her aşamasında eğitimlerin takipçisi olacaklarını söyledi. Turna, esnafın kendisini geliştirmesi için de çeşitli seminerler organize edeceklerini belirterek, “Müşteri bizden ne bekler, elemanlarımız bizden ne bekler, patron bizden ne bekler, üzerine uzman kişiler tarafından seminerler düşünüyoruz. Eğitim seminerleri düzenleyerek esnafımızın kendisini geliştirmesi için seminerler düzenleyeceğiz” dedi.

SEYFİ GENÇ