• Çiftçiler Arasında Arabuluculuk Yapıyoruz
  • Çiftçiler Arasında Arabuluculuk Yapıyoruz
Çorlu Güncel

Çiftçiler Arasında Arabuluculuk Yapıyoruz

  • 24 Şubat 2018
  • 1231 Kez Okundu

Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi başkanı aynı zamanda Türkgücü Muhtarı Nadir Uğur, Çiftçi Mallarını Koruma Meclisinin görevi “çiftçiler arasında oluşabilecek itilaflarda arabuluculuk yapmaktır” dedi.

Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisleri kamuoyunda pek bilinmemesine rağmen önemli işlevler görmektedir. 1941 yılında kurulan, kaymakamlığa bağlı, 4081 sayılı kanuna göre çalışan bir kurumdur. Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi, 350 bin dekarlık dikili alanlarda çiftçiler arasında meydana gelebilecek itilafları önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. 
Meclis, çiftçiler arasında meydana gelen aylık 10-15 vakaya müdahale ediyorlar. Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi, Yüksek gerilim, doğalgaz boru hatlarının geçtiği tarlalarda çiftçilerin haklarını korumak, bir çiftçinin tarlasına başka bir çiftçinin hayvanları girdiğinde meydana gelen itilafları çözmek, biçerdöver, traktör geçerken tarlalarda oluşacak hasarları tespit edip aradaki uyuşmazlığı gidermek gibi çiftçilerin yardımcısı olan bir kurumdur.
ÜÇ KURUMUN MECLİS ÜYESİ SEÇİYOR
Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi seçimlerine değinen Nadir Uğur, “Çorlu Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi’nin yöneticilerini seçmek için üç kurum meclisi bir araya geliyor. Bunlar, Çorlu Ziraat Odası Meclis Üyeleri, Çorlu Belediyesi Meclis Üyeleri, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeleri bir araya gelerek bizim yönetimimizi oluşturuyor. Biz mülki amir olarak Çorlu Kaymakamlığına bağlıyız. Bizim bütçemizi Kaymakam onaylar” diyen Nadir Uğur 7 kişilik Murakabe Heyeti’nden bahsetti Uğur, “Sizlerin denetleme, bizim Murakabe Heyeti dediğimiz heyetin başkanlığını Kaymakam yapar, başkan yardımcılığını İlçe Tarım Müdürü yapar, beş kişi de yine meclis seçimleri yapılırken seçilir” dedi. 
350 BİN DEKARLIK DİKİLİ ALANDA FALİYET YÜRÜTÜYORUZ
Çorlu’da 350 bin dekarlık dikili alana baktıklarını söyleyen Nadir Uğur, “Biz 350 bin dekarlık dikili alandaki çiftçilerimiz arasında doğabilecek itilafları çözmek için faaliyet yürütüyoruz. Bu bölgede 8 tane korucumuz hizmet veriyor. Şu anda bir iki tane daha korucu almayı düşünüyoruz. Bizim çözemeyeceğimiz sorunları tabi çiftçiler mahkemeye giderek çözüyorlar” diyen Uğur sel, yangın gibi afetler Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi’nin görev alanında olmadığını vurguladı. Nadir Uğur, “Sel, yangın gibi afetlerden doğabilecek sıkıntıların kendi görev alanlarına girmediğini” belirtti
GÖREVİMİZ, ÇİFTÇİLER ARASINDA ARABULUCU OLMAK 
Aylık 10-15 vakaya müdahale ettiklerini belirten Nadir Uğur nisan, mayıs aylarında bu rakamın yükseldiğini belirti. Uğur, “Bizlerin görevi Çorlu’daki çiftçilerimiz arasında doğabilecek itilaflar arasında arabuluculuk yapmak. Bu itilafları şöyle sıralayabiliriz, Örneğin bir çiftçinin tarlasına başka çiftçinin hayvanları zarar verdiyse o zararı tespit ediyoruz, korucularımız yardımıyla ve aralarında doğaca sorunu bizim kanalımızla çözüyorlar. Başka bir örnek vermek gerekirse, Biçerdöver, tarla kenarında geçerken başka tarlaya zarar vermişse bunun tespitini yapıyoruz, aralarındaki sorunu çözüyoruz. Tarla yollarının bakım onarımlarını yapıyoruz. Burada belediyeden de destek alıyoruz. Yüksek gerilim, doğalgaz hatlarının geçtiği tarlalardaki hasar tespiti yapıyoruz, yüksek gerilim ve doğalgaz hattını yapan firmayla çiftçiler arasında doğacak sıkıntıları çözüyoruz gibi görev sorumluğumuz var” dedi.   İmdat Şahin