• Bilinçsiz Diyet Sizi Sağlığınızdan Edebilir
Çorlu Güncel

Bilinçsiz Diyet Sizi Sağlığınızdan Edebilir

  • 22 Şubat 2018
  • 1051 Kez Okundu

Beslenme ve Danışmanlık Merkezi sahibi aynı zamanda diyetisyen olan Gizem Keşli Avrupa Yakası Gazetesi’ne bilinçsiz diyet uygulamalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Keşli, yanlış uygulanan diyetlerin kişilerin sağlığını kaybetmekle sonuçlanabileceğini söyledi.

Diyetisyen Gizem Keşli diyet denince akla hızlı zayıflama ve şok diyetler geldiğini belirterek “Sağlıklı olmak adına atılan bir adım,  bu eylemin bir yarışa dönmesi veya kişilerin sabırsız davranması yüzünden sağlığını kaybetmekle bile sonuçlanabiliyor” dedi. Gizem Keşli, sosyal medyanın bilinçsiz diyetin körükleyicisi olduğunu söyledi. Keşli, “İnsanlar artık internette diyet arattıklarında bilimsel altyapısı olsun olmasın binlerce çeşit diyet listesi ile karşılaşıyorlar. Karatay diyeti, Dukan diyeti, Alkali diyet ve binlercesi” dedi.

BİLİNÇSİZ DİYET KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR

Bilinçsiz uygulanan diyetlerin kalp krizi, böbrek yetmezliğine neden olduğunu belirten Keşli, “Hızlı kilo verdirten diyetlerin temelini düşük kalori ve yüksek protein alımı oluşturuyor. Bu tarz diyetler uzun süre uygulandığında halsizlik, saç dökülmesi ve kansızlık gibi şikâyetlere neden olabiliyorlar. Hatta çok uzun süre ve bilinçsiz uygulanması halinde kalp krizi, böbrek yetmezliği ve diyabet riski bile taşıyorlar” dedi.

AYDA ORTALAMA 2-4 KİLO VERİLMELİ

Ortalama 2 ile 4 kilo arası kilo vermenin normal olduğunu söyleyen diyetisyen Gizem Keşli, “Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir insanın ayda ortalama 2-4 kilo vermesi gerektiğini söylüyor. Vermeniz gereken kilo çok yüksekse, sadece ilk 2 aya özgü, vücudunuzdaki ödemi attığınız için, ayda 4 kilodan fazla da verebiliyorsunuz. Fakat uzun vadede aylık kilo verimlerinizin 2-4 kilo arasında olması kalıcı bir kilo kaybı olmasını sağlıyor” dedi. Hızlı kilo vermenin zararlarından da söz eden Keşli, “Hızlı kilo kayıplarında vücut yeterli gıda maddelerini alamadığı için yağ dokusuyla birlikte kas dokularını da kaybediyor. Kas kaybı olan kişilerde yüzde çökme, gözaltlarında morarma, tansiyonda oynamalar görülebiliyor. Bu sonuçlara varıldığında da sağlıklı olmak adına yapılan diyetlerde amaç sapmış oluyor” dedi.

KENDİNİZİ KİMSEYLE KIYASLAMAYIN

Diyet yaparken kişinin kendisini kimseyle kıyaslamaması gerektiğine vurgu yapan Keşli, “Herkesin parmak izi nasıl farklıysa metabolizma hızları da o kadar farklıdır. Bu nedenle diyet yaparken kendinizi kimseyle kıyaslamamanız gerekmektedir. Sizin için en doğru diyet, kan tahlilleriniz, vücut yağ analiziniz ve yaşam şekliniz göz önünde bulundurularak hazırlanmış, uygulanabilirliği çok olan diyettir. Diyet uzmanlık gerektirir, zayıflamaya karar veren insanlar mutlaka uzman bir diyetisyen eşliğinde zayıflamalıdır” dedi.

İmdat Şahin