• Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
  • Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
  • Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
  • Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
  • Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
  • Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!
Çorlu Güncel

Eğitimcilerin Çığlığını Duyun!

  • 13 Şubat 2018
  • 1224 Kez Okundu

Çorlu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğretmene yönelik yapılan alaycı ve saygısız hareket Eğitim Bir-Sen Çorlu Şubesi tarafından protesto edildi.

Geçtiğimiz günlerde Çorlu'da Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki görüntülerde, sınıfta ders anlatmaya çalışan bir öğretmen, öğrencileri tarafından alaya alınması Türkiye gündemine oturdu. Konuyla ilgili Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde Eğitim Bir-Sen Çorlu Şubesi bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını öğretmenler adına Şube Başkanı Bülent Kaya yaptı. Kaya: “Eğitimcilerin çığlığını herkes duysun” dedi.

Olayı Dişlerimizi Gıcırdatarak İzledik!

Öğrencilerin, öğretmenlerine karşı sergiledikleri tavırları esefle karşıladıklarını belirten Bülent Kaya: “Birkaç öğrencinin ders esnasında öğretmenlerine olan saygısızlıklarını kayda alıp sosyal medyada paylaştığı ve bizim de dişlerimizi gıcırdatarak izlemek zorunda kaldığımız görüntüler artık bazı şeylerin değişmesi gerektiğini anlatıyor. Görüntülerde hayata dair hiçbir amacı olamayan, özgüvenleri terbiyesizliğe dönüşmüş ve sırf zorunluluktan geldikleri hareketlerine ve görünüşlerine yansıyan öğrencilerin öğretmenlerine karşı sergiledikleri adap ve hayâdan uzak tavırları ülkemizin geleceği konusunda endişe duymamıza neden olmuştur. Öğretmeninin kıyafetiyle dalga geçen, tüm ahlaki değer yargılarını ayaklar altına alarak öğretmeni kucaklayıp sınıfın dışına çıkaran bir öğrencinin aile ortamı ve çevresi mutlak surette irdelenmelidir. Bu olay öyle klasik söylemlerle geçiştirilecek bir olay değildir. Aksine eğitimimizin nereye gittiğini göstermesi açısından üzerinde önemle durulması gereken bir vaka olarak üstünde bilimsel ve pedagojik çalışmalar yapılması gereken örnek bir olaydır” dedi.

Makamlar Öğretmenin Sesini Duymuyor

Öğretmenler üzerinde psikolojik baskı unsuru olan durumların ortadan kaldırılmasını isteyen Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Kaya: “Bu talihsiz olay bizce kendiliğinden gelişmiş basit bir olay değildir. Bu vaka bizim yıllardır bas bas bağırdığımız ancak irade makamları tarafından maalesef kulak ardı edilen, duymazlıktan gelinen sorunların artık kabına sığmaması ve dışa yansımasıdır. Bizler yıllardır eğitim sistemini yönetenlere bu ve buna benzer olayların meydana geleceğini zaten belirttik ve dedik ki; diyen Kaya isteklerini şöyle sıraladı: “ALO 147, BİMER, CİMER gibi öğretmenler üzerinde psikolojik baskı unsuru oluşturan onları öğrencilere ve velilere karşı aciz duruma düşüren uygulamaların kaldırılması gerektiğini söyledik. Sınav sistemleri üzerinde sürekli değişiklik yapmaktan vazgeçin öğrencilerin ve velilerin kafalarını bulandırmayın bu durum eğitime ve öğretmenlere olan güvene zarar veriyor dedik. Yayımlanan her yönetmelikte ve yasal düzenlemede sanki eğitim kötü durumda, öğretmenler çalışmıyor algısı oluşturulmaya çalışıldığını, Amerika’yı yeniden keşfedercesine pervasızca yasal düzenlemeler yapıldığını bu durumdan eğitimin ve eğitimcilerin zarar gördüğünü, velilerin ve öğrencilerin gözünde öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını hep söyledik. Velilerin kendilerine sunulan ALO 147, BİMER ve CİMER gibi şikâyet mekanizmalarını şuursuzca kullandığını bu durumdan dolayı öğretmenlerin psikolojilerinin bozulduğunu, özgüvenlerini ve mesleğine olan inancını yitirdiğini bu şikâyet mekanizmalarının yerli yerinde ve eğitime katkı sağlayacak şekilde yeniden revize edilmesi gerektiğini velilerinde artık sadece hesap soran değil aynı zamanda sorumluluk paylaşan gerektiğinde de hesap verebilen bir eğitim paydaşı olması gerektiğini hep söyledik. Öğretmenlik mesleği insan odaklı; yüz yüze, göz göze ve gönül gönüle yapılan bir meslek olduğunda amaçlara ve kazanımlara ulaşılabileceğini, öğretmenin enerjisini ve zamanını  sınıfında ve öğrencileriyle değerlendirmesi gerektiğini aksi durumda öğretmenliğin bakıcılıktan öteye gitmeyeceğini Bakanlığın öğretmenleri sınıftan ve öğrencilerden uzaklaştırarak onları bilgisayar başından kalkmayan o modül senin bu web sitesi benim dolaşan kişiler haline dönüştürecek e-okul, e-müfredat, eba, e-kurs  gibi uygulamalarda ölçüyü kaçırmaması gerektiğini hep vurguladık. Özellikle Meslek Liselerine dönük Bakanlık Politikalarında bu okullara nitelik kazandıracak çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini, Türk Milli Eğitimi’nde kaliteli ve nitelikli bir Meslek Eğitim Programının olması gerektiğini, hâlihazırda meslek liseleri; hiçbir okula yerleşemeyen amaçsız, hedefsiz ve temelsiz öğrencilerin eğitim gördüğü sorunlu okullar haline dönüşmekte olduğunu buna da bir önlem alınması gerektiğini hep söyledik” dedi.

 

Bakanlığın Tavrı: ‘Oğlum Hurşit, Kendin Söyle Kendin İşit’

Eğitimcilerin sorunlarını dile getirmeye devam edeceklerini söyleyen Bülent Kaya: “Dedik, dedik, dedik, demeye de söylemeye de devam edeceğiz. Her ne kadar bakanlığın tavrı bizim için ‘Oğlum Hurşit, kendin söyle kendin işit’ olsa da bu olay bize göstermiştir ki eğitim iyi yolda değildir. Eğitime ve öğretmene yönelik Bakanlık politikaları sorgulanmalı ve revize edilmelidir. Biz buradan tüm yetkililere diyoruz ki öğretmene saygı, bu ülkenin geleceğine saygıdır. Öğretmene saygı 2023 hedeflerine saygıdır, 2053 hedeflerine saygıdır ve 2071 hedeflerine saygıdır.  Artık bizler Hababamlaşmış bir eğitim ve gelecek istemiyoruz” dedi.

Meslektaşımızın yanındayız

Mağdur edilen öğretmenin yanında olduklarını söyleyen Kaya: “Eğitim Bir-sen olarak bu üzücü olayda mağdur edilen değerli meslektaşımızın yanında olduğumuzu ve bir daha böyle olaylarla karşılaşmamak için Eğitim Bir-sen olarak alınması gereken tüm sorumlulukları almaya hazır olduğumuzu belirtiriz” dedi.

İMDAT ŞAHİN