• Bakliyat Üretiminde Yüzde 41'lik Düşüş
Çorlu Güncel

Bakliyat Üretiminde Yüzde 41'lik Düşüş

  • 13 Şubat 2018
  • 1024 Kez Okundu

Tükiye’de, 1990 yılında 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı yüzde 65 azalarak 24 yıl sonra bugün 7 milyon dekara düştü.

Yanlış Politikalar Tarımı Bitme Noktasına Getirdi

Saadet Partisi Tekirdağ İl Tarım Komisyonu Başkanı Ahmet Karabacak, hububat üretiminin durmasının ve Türkiye’nin temel ihtiyaç maddelerinde dışa bağımlı hale gelmesinin bir felaket olduğunu söyledi. Ahmet Karabacak, “Türkiye düne kadar tarım ve hayvancılık konusunda dünyada kendi ihtiyacını karşılayan, hatta ihracat yapan yedi ülkeden biriydi. Son çeyrek asırlık dönemde tarım ve hayvancılık konusunda izlenen yanlış politikalar ülkemizi bu hale düşürdü. Sanayi ve iş alanlarımız günümüz ihtiyacına cevap verecek konumda değil. Tarım ve hayvancılık giderek geriliyor. Peki, bu gidiş nereye?” sorusunu yöneltti.

 

Ekim Alanı Üçte Bire Düştü

Stratejik bir saha olan tarım ve hayvancılık konusunda ciddi, acil ve milli tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yapan Ahmet Karabacak, “1990 yılında 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanlarımızın yüzde 65 azalarak 24 yıl sonra bugün 7 milyon dekara geriledi. Yani üçte bire düştü. Üretim ise yüzde 41 oranında gerilemiştir. Üretimin düşmesindeki en önemli etken, TMO'nun bakliyat alım desteğini kesmesidir. Bakliyatta gelinen bu nokta, tarım ülkesi olan Türkiye için bir ayıptır” şeklinde konuştu. Seyfi Genç