• Çocuklarda Engellilik Önlenebiliyor
Çorlu Güncel

Çocuklarda Engellilik Önlenebiliyor

  • 12 Şubat 2018
  • 1266 Kez Okundu

Tıp teknolojisinin gelişmesiyle birlikte birçok engellilik türü daha doğum öncesinde veya gebelik sırasında engellenebiliyor. Testler ve tahlillerle engellilik riski önceden tespit edilerek ilaç, hormon ve diğer tedavi yöntemleriyle bebeklerde engelliliğin önüne geçilebiliyor.

Gebelikte Doktor Kontrolü Şart

Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, doğum öncesi ve doğum sonrasında alınabilecek bazı önlemlerle ve yapılabilecek bazı testlerle birçok engellilik önlenebilir ve engel oluşma riskinin azaltılabildiğini açıkladı. Kaya, “Hamilelik döneminde sigara, alkol ve uyuşturucu kullanılmazsa ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı önlenebilirse, bebeğin engelli doğma olasılığı azalır. İyot eksikliği saptanıp takviye yapılırsa, ağır anemi ve daha birçok hastalık uygun yöntemlerle tedavi edilirse birçok engelliliğin önüne geçilebilir” dedi. Kaya, doğumların steril koşullarda ve uzman kişilerce yapılmasının da zihinsel engelliliği azaltan bir faktör olduğunu söyledi.

Engellilik Pek Çok Faktörden Kaynaklanıyor

Türkiye’de sık rastlanan akraba evliliğinden kaçınmanın da zihinsel engelli çocuğa sahip olma riskini azalttığını kaydeden Zeyd Kaya, “anne karnında ve doğumdan hemen sonra yapılan tarama testleriyle bazı genetik ve metabolik bozuklukları teşhis edilerek, gerekli müdahalelerle engellilik önlenebilmektedir” dedi. Engelliliğin pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleşebildiğini vurgulayan kaya, “ailedeki genetik ve kromozom hastalıkları, akraba evliliği, annenin sürekli hastalıkları, hamilelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları, bu süreçte görülen hastalıklar, annenin yaşı, beslenme bozukluğu, plansız ve stresli hamilelik, anne ve babanın olumsuz alışkanlıkları, kan uyuşmazlığı gibi nedenlerle engellilik oluşabilir” şeklinde konuştu.

Engellenemeyen Engellilik İçin Eğitim Şart

Down sendromu gibi hücrelerdeki kromozomal bozukluklardan kaynaklanan engelliliğin önlenemediğini belirten Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, bu bozukluğun hamileliğin 11-14. haftalarında yapılan testler sonucu saptandığını fakat Down Sendromluların iyi bir özel eğitim ve aile ilgisiyle çok fazla sıkıntı yaşamadan ve kendilerine yetebilecek şekilde yaşamlarını sürdürebildiklerini söyledi. Kaya, “Down sendromlu hastaların doğumdan itibaren eğitilmesi gerekiyor. Eğitimle el yetenekleri, özbakım yetenekleri ve konuşmaları öğretilebiliyor. Fakat eğitim yaşı geçilirse bunların öğretilmesi mümkün olmuyor. Eğitim aldıklarında ise normal bireyler kadar olmasa da engellerini fazla hissetmeden yaşamlarını sürdürebiliyorlar” dedi. http://yaraticiyazarlik.net/

Seyfi Genç