• Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız
  • Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız
  • Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız
  • Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız
  • Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız
Çorlu Güncel

Sokaklar Bir Yıl Daha Tabelasız

  • 08 Şubat 2018
  • 1477 Kez Okundu

Her yıl yaklaşık 10 bin kişinin göç ettiği Çorlu’da vatandaşların sokaklarda yollarını ve adresleri bulmak için ihtiyaç duyduğu sokak tabelalarının büyük bir kısmı eksik. Yeni tabelaların ise İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan saha çalışmaları nedeniyle 2019’dan önce takılması zor.

Aselsan Sokaklarda Çalışıyor

Çorlu’da sokak tabelalarının olmaması nedeniyle vatandaşlar adres bulmak için telefonların harita uygulamalarını kullanırken akıllı telefonu olmayanlar ise sorarak adres bulmak zorunda kalıyor. Adres soranların en büyük sıkıntısı da Çorlu nüfusunun önemli bir kısmının Çorlu dışından gelmesi nedeniyle kenti iyi tanımaması ve Çorluluların da sokakları isimleriyle bilmemesi. Sokak tabelalarını takma sorumluluğu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin görevi. Büyükşehir Belediyesi ise İçişleri Bakanlığı tarafından  ASELSAN ve Coğrafi Bilgi Sistemleri AŞ’ye  verilen Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) saha çalışmalarının tamamlanması ve Bakanlık tarafından onaylanmasını beklemek zorunda. Büyükşehir Belediyesi, tekrar olmaması veya yanlışlıklar bulunmaması için İçişleri Bakanlığı’nı bekliyor.

Çorlu Şehir Merkezi Tamamlandı

ASELSAN ve Coğrafi Bilgi Sistemleri AŞ ekipleri tarafından Tekirdağ genelinde yürütülen çalışmaların önemli bir kısmının tamamlandığı, Çorlu’da ise kent merkezindeki yapıların MAKS sistemine dahil edildiği, köyden dönüşen mahallelerde ise çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi. MAKS’a binaların fotoğraflarının yüklendiği ve binalardaki bölümlerin eklendiğini bu verilerin de MERNİS ile belediye ruhsatlarıyla karşılaştırılarak işlendiği öğrenilirken veriler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile de paylaşılıyor. Büyükşehir ise yeni kurulduğu için Belediye Meclisi’den verilen yetkiyle Numarataj işlemlerini sistem oturuncaya kadar ilçe belediyelerine bıraktı. MAKS uygulaması tamamlandıktan sonra tabelalar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürlüğü tarafından takılacak.

Tabelalar Mantolama Ve Hırsızlık Kurbanı

Gazetemize bilgi veren Çorlu Belediyesi Numarataj Birimi görevlisi Sibel İşleyen, Çorlu Belediyesi’nin vatandaşlardan talep olması halinde geçici olarak sokak isimlerini yağlı boya ile yazarak vatandaşların isteğini yerine getirdiğini belirterek çalışma bitiminde Tekirdağ genelindeki tüm sokak tabelalarının tek tip olarak Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yenileneceğini söyledi. Çorlu Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Erkan Kaçar ise Çorlu Belediyesi’nin geçmişte tüm cadde ve sokaklara tabela yerleştirdiğini söyledi. Kaçar, tabelaların bir kısmının bina sahipleri tarafından mantolama çalışmaları veya kentsel dönüşüm sırasında söküldüğünü bir kısmının da tabelaların alüminyum olması nedeniyle çalındığını, eritilerek satıldığını düşündüklerini söyledi.   

Vatandaşlar Mağdur

İstanbul’da iş bulamadığı için kısa bir süre önce Çorlu’ya taşındığını belirten bir vatandaş, sokaklarda tabela olmamasının sıkıntısını çektiğini söyledi. Gazetemize bilgi veren fabrika işçisi vatandaş, “Şimdi ana yolları öğrendim ama ilk zamanlar hiçbir yeri bilmiyordum. Hep internetten bakmam gerekiyordu. Bir yere giderken de telefonun navigasyonunu kullanıyorum hala. Bir keresinde bir yer arıyordum, internette dükkanı buldum. Telefonun haritasını açıp gittim. Fakat dükkan yerinde yoktu. Meğerse 2 sene önce bina yıkılıp yeniden yapılınca dükkan taşınmış. Yani internetteki bilgiler de güvenilir değil” şeklinde konuştu.

SEYFİ GENÇ