• Velilere Tablet Ve Telefon Uyarısı
  • Velilere Tablet Ve Telefon Uyarısı
  • Velilere Tablet Ve Telefon Uyarısı
  • Velilere Tablet Ve Telefon Uyarısı
Çorlu Güncel

Velilere Tablet Ve Telefon Uyarısı

  • 22 Ocak 2018
  • 2073 Kez Okundu

Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, velileri çocukların tablet ve telefon kullanımı konusunda uyardı. Kaya, teknolojik alet bağımlılığının özellikle 0-6 yaş grubu çocuklarda konuşma ve ifade bozukluklarına neden olduğunu, dil ve zekâ gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

İletişim Yeteneği Köreliyor

Konuşmanın karşılıklı iletişim olduğunu vurgulayan Kaya, velilerin çocukların ellerine verdiği tablet veya telefonların tek taraflı iletişime neden olduğu için çocukların sadece alıcı dilleri gelişmekte olduğunu söyledi. Kaya, anne ve babaların çocukların elektronik aletlerle oynamasına, uzun süre televizyon izlemesine izin vermesinin veya “yeter ki sussun, beni uğraştırmasın” şeklinde düşünmesinin teknoloji bağımlılığının önünü açtığını açıkladı. Kaya, süreci şöyle özetledi: “Tek taraflı iletişim bir süre sonra çocuğun ifade yeteneğini köreltiyor. Çocuğun sadece alıcı dili gelişiyor. Tek taraflı iletişim bir süre sonra çocukta konuşma geriliğine neden oluyor. Çocuk işaretle göstererek işlerini halletmeyi kolaylık haline getiriyor, işaretle göstermeyi kolaylık haline getirince de bu sefer çocukta konuşma tembelliği oluşuyor”.

Aile İçinde Oynamak Şart

Çocukta konuşma tembelliği oluşunca çocuğun gerekli olan kelime dağarcığını arttıramadığını ve öğrenmek için gerekli olan çabayı göstermemeye başladığını belirten Zeyd Kaya, “Kolay yol yani konuşmadan anlaşmak çocuklar için bir müddet sonra yaşam tarzı haline geliyor. Yaşam tarzı haline gelince de artık konuşma ister istemez gecikiyor.  Genelde bize gelen velilerin yüzde 90’ı çocuklarına teknolojiye izin verdikleri için, teknolojiye bağımlı hale getirdikleri için, geleneksel anlamda oyun oynamadıkları için çocukları özel eğitime ihtiyaç duyar hale geliyor” dedi. Kaya, sorunun bir diğer kaynağının da anne babaların çocuklarıyla oyun oynamaması ve sokaklarda da oyun oynayamaması olduğunu söyledi. Kaya, 0-6 yaş döneminde iletişimi başlatan, dil gelişiminin en önemli ayağının oyun oynamak olduğuna vurgu yaparak, “Çocuklar oyun oynamayı bırakıp tablete yöneldiği için ifade edici dil gelişmiyor. Aile içinde çocuklarla oyun oynamak şart. Oyunu gerçek nesnelerle oynatmak gerekiyor. Bizim de aile olarak onlara destek vermemiz gerekiyor.  1,5 yaşından  iki yaşına kadar çocuğa basit anlayabileceği oyunlarla onlara kavramları öğretebiliriz. Bazı kullandığımız nesneleri, materyalleri vb. her şeyi oyun oynayarak öğretebiliriz.  Basit oyunlarla onları öğrenmeye teşvik edebiliriz, çocuklar aslında çok zekiler hemen kapıyorlar” dedi.

Çocuklara İlgi Göstermek Ve Vakit Ayırmak Gerekli

Çocukların sağlıklı Mental gelişim gösterebilmesi için anneyle babayla vakit geçirmeleri gerektiğini dile getiren Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, “Bizim en büyük sıkıntımız annenin babanın çalışıyor olması. Anne baba ister istemez hayat şartlarından dolayı çalıştığı için çocuklar babaanneyle, dedeyle veya bakıcıyla kalıyorlar” dedi. Çocukların temel ihtiyacının ilgi olduğunun altını çizen Kaya, “İlgiyi tam ve zamanında yaparsak, işten arta kalan zamanlarda çocuklarla ilgilenirsek, akşamleyin eve geldiğimizde çocuğumuzla oyun oynarsak, çocuğun ihtiyaçlarını konuşarak anlamaya çalışırsak ve tamamen anneye çocuğun sorumluluğunu bırakmadan anne baba beraber bir şeyler yapmak için çabalarlarsa bir süre sonra çocuk da gelişimini tamamlıyor ve sıkıntısız bir şekilde okul çağına başlıyor” dedi.

SEYFİ GENÇ