• “Tüm İşçileri Mücadelemizde Dayanışmaya Çağırıyoruz”
Çorlu Güncel

“Tüm İşçileri Mücadelemizde Dayanışmaya Çağırıyoruz”

  • 18 Ocak 2018
  • 1001 Kez Okundu

Birleşik Metal İş Sendikası, Metal İşverenleri Sendikası (MESS) ile yürütülen Toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanmaması üzerine tüm ülkede eylem başlattı. MESS Çorlu’da da protesto edildi. İşçiler Birleşik Atatürk Meydanı’nda buluşarak Cumhuriyet Meydanı’na sloganlarla yürüdü.

Birleşik Metal İş Sendikası burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar: “Bizlerde tüm emekçiler gibi çocuklarımızın geleceği için, insanca yaşamak için çalışıyoruz. Düşük ücretlerle, uzun saatler boyunca, ağır koşullarda, gerektiğinde hafta sonları bile çalışmak zorunda kalıyoruz. Şu anda metal sektöründe çalışan yaklaşık 130 bin işçinin toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. Bu toplu sözleşme ile gelecek yıllardaki ücretlerimiz, evimize götüreceğimiz ekmeğimizin büyüklüğünü belirlenecek. Metal işkolu ağır çalışma koşullarının olduğu bir işkolu. Her ay onlarca işçi arkadaşımız yaralanıyor, bazı işçi arkadaşlarımız çalışırken hayatlarını kaybediyor, iş cinayetine kurban gidiyor. Binlerce derece sıcaklık altında, döküm fabrikalarında, yağın, kirin, pasın olduğu işyerlerinde çalışıyoruz” dedi.

“Biz Hakkımızı İstiyoruz”

Atar; “Metal sektöründeki patronlar çok büyük karlar elde ediyor. Üretim tavan yapmış durumda. Otomotiv sektörü son yılların rekorunu kırdı. Üretim artıyor, karlar yükseliyor. Ancak sıra biz metal işçilerine gelince patronlar ellerini ceplerine atmak istemiyor. Patronlar işçileri insan olarak değil, herhangi bir makina gibi görüyorlar. Bu ağır çalışma koşullarına karşın aldığımız ortalama ücret ikramiye dahil net 2145 TL civarında. Bazı arkadaşlarımız asgari ücretin biraz üzerinde bir ücretle çalışıyor. Bu ücretle yaşamanın zorluğu ortada. Bir tarafta yüksek oranlı karlar, devlet teşvikleri varken, öbür tarafta iş yoğunluğu ve temposu giderek artan, düşük ücretlerle çalışan, çalışırken ölen ve yaralanan metal işçileri var. Bütün bu karlar metal işçilerinin ağır çalışma koşulları altında, fedakarca çalışması sayesinde gerçekleşiyor. Ancak, işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar. Ağır çalışma koşularına karşın alınan ücretler düşük düzeyde iken, teklif edilen ücret zammı da oldukça ciddiyetsiz. MESS tarafından dün teklif edilen ücret zam oranı sadece yüzde 6,40. Bu oran ikramiye dahil 137 TL’ye denk gelmektedir. Bu sefalet zammını kabul etmemizin mümkün olamayacağı açıktır. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir, ciddiye alınacak bir teklif değildir. Bütün değerlerin yaratıcısı olan metal işçileri hakkı olanı istemektedir. Bu sözleşme döneminin önemli maddelerinden biri de sözleşmenin kaç yıllık olacağıdır. MESS 3 yıl süreli sözleşme istemektedir. 3 yıllık sözleşme demek, daha düşük ücret zammı demektir. 3 Yıllık sözleşme demek ücretlerimizin gerilemesi demektir. 3 Yıllık sözleşme işçiler için kayıp, patronlar için daha fazla kar demektir. Metal işçileri biraz olsun daha iyi koşullarda yaşamak, çalışmak istiyor. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Patronların bizlere reva gördüğü ücret zammı yüzde 6,40. Bu zam oranı işçiyle alay etmek demek. Ciddiye alınacak bir zam teklif olmadığı açık. İşverenler haklarımızı vermek istemiyorlar. Yaratılan bütün bu değerler biz metal işçilerinin çalışması ile elde ediliyor. Dolayısıyla sadaka değil, ürettiklerimizin, yarattıklarımızın karşılığını istiyoruz” dedi.

Patronlar OHAL’den Faydalanıyor

İşverenler OHAL’in nimetlerinden yararlanmaya çalışıyorlar diyen Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar; “Olağanüstü hal ile bütün işçilerin, emekçilerin hakları kısıtlanıyor, haklarını kullanmaları engelleniyor. İşçilerin grev hakkı ortadan kaldırılmış, neredeyse tümüyle yasaklanmış durumda. İşten atılıyoruz, aç bırakılıyoruz, yürüyüş hakkımızı kullanamıyoruz. Kapalı salon toplantılarımız bile yasaklanıyor. Her demokratik hak arayışımız OHAL engeline takılıyor. OHAL döneminde yaklaşık 150 bin kamu emekçisi ve işçi işten atıldı, açlığa ve yoksulluğa terk edildi. İnsanların sadece işi ellerinden alınmadı, iş bulma hakları bile ellerinden alındı” dedi.

 

“Tüm İşçileri Dayanışmaya Çağırıyoruz.”

Metal grup sözleşmeleri; sözleşme kapsamında işçinin çokluğu, örgütlülük düzeyi ve niteliği, MESS’in işveren örgütleri içindeki farklı durumu ve sektörün ekonomi içindeki büyüklüğü nedeniyle hep önemli olmuştur diyen Atar; “2015 yılı yaz aylarında yaşanan “Metal Fırtına” güncel bir mücadele dönemine işaret ederken, “DGM’yi Ezdik Sıra MESS’de” şiarı da metal işçilerinin tarihsel mücadelesine işaret etmektedir. İşverenler içinden geçtiğimiz olağanüstü koşullara, KHK’lara güvenmesinler. MESS, geçen dönemki grevimizi, 2015 yazındaki metal fırtınayı unutmasın. Metal işçileri, fiili ve meşru hakları ile Anayasadan doğan haklarını her koşul ve her şartta kullanacaklardır. Metal işçileri günlerdir çeşitli eylemlerle taleplerine sahip çıktıklarını, hakları için mücadele kararlılıklarını gösteriyor. Sesimizi patronlara duyurmak için günlerdir çeşitli eylemler yapıyoruz. Mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Süreç grev aşamasına doğru ilerliyor. Önümüzdeki günlerde greve gitmek kaçınılmaz görünüyor. İşkolumuzda Hangi sendikaya üye olursa olsun tüm metal işçilerinin çıkarları ortaktır. Ayrım gözetmeden tüm metal işçileri işveren örgütü MESS’e karşı birlikte mücadele etmeli, aynı gün greve çıkmalı ve olası yasaklara karşı da yine birlikte davranmalıdır. Kazanmanın yolu birlikte, ortak mücadeleden geçmektedir. Metal işçileri bu dönemde ekmeklerini büyütürlerse bu tüm işçilerin kazanımı olacaktır. Bu nedenle, tüm işçi ve emekçiler biz metal işçileriyle dayanışma içinde olmalıdır. Sen de bir işçi, emekçi olarak sesimizin yükseltilmesine, duyulmasına katkı ver. Metal işçilerini bu mücadelede yalnız bırakmayacağınıza inanıyoruz” dedi.

İmdat Şahin