• Çorlu Belediyesi'nden Engelli Dostu Hizmet
Çorlu Güncel

Çorlu Belediyesi'nden Engelli Dostu Hizmet

  • 13 Ocak 2018
  • 1187 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi işitme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet vermek için Halk Masası’nda işaret dili tercümanı bulunduruyor. İşaret Dili tercümanı Esra Vatansever, işitme engellilerinin tüm devlet kurumlarındaki sorunlarının çözümü için de çaba gösteriyor.

Sevgiyle Yapılan Bir Görev

İşaret dili tercümanı Esra Vatansever sekiz yıldır işaret dili tercümanlığı yaptığını belirterek 6 yıldır da Çorlu Belediyesi bünyesinde işitme engellilere hizmet verilmesinde yardımcı olduğunu söyledi.  Engellilerin belediye hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Çorlu Belediyesi, Belediye hizmet binasına görme engelliler için Braille alfabesiyle kabartma tabelalar yerleştirmenin yanı sıra işitme engelliler için de işaret dili tercümanı görevlendiriyor. Sekiz yıldır çeviri yapan Esra Vatansever iki yıldır da işaret dili eğitmenliği yapıyor. Vatansever: “Görevini sevgiyle yaptığını ve engellilere hizmet vermenin manevi hazzının paha biçilmez olduğunu” söyledi.

Tüm Kurumlar İçin Yardımcı Oluyor

Avrupa Yakası’na Çorlu Belediyesi’nin işitme engellilere yönelik hizmetleri hakkında bilgi veren Esra Vatansever; “Belediye otobüsleri Büyükşehir’e devredilmeden önce günlük ortalama 10 işitme engelli başvuru için geliyordu ve onların başvurularını alıyordum. Şimdi diğer belediye hizmetleri için haftada 1 veya 2 işitme engelli vatandaşımız geliyor, onların işlerini ilgili birime birlikte giderek hallediyoruz. Fakat diğer kamu kurumlarında işi olan işitme engelli vatandaşlarımız da geliyor ve burada dertlerini bana anlatıyorlar ben de kurum yetkililerine çevirip işlerinin halledilmesini sağlıyorum. Hatta farklı şehirlerde işleri olunca da beni görüntülü olarak arıyorlar.  Onlara da telefonda yardımcı oluyorum” dedi.

Engelli İstihdamında Örnek Şirketler

Esra Vatansever, Çorlu’da yaşayan işitme engelli vatandaşların genellikle İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nden buraya çalışmak için geldiğini belirterek özellikle BSH, Arçelik ve Kale Kilit şirketlerinin işitme engelli istihdamında örnek şirketler olduğunu ve çok sayıda işitme engelli istihdam ettiklerini söyledi.  İşitme engellilerin zaman zaman işlemler olmasa bile sadece sohbet etmek ve sosyalleşmek için kendisini ziyaret ettiğini belirten Vatansever; “İşitme engellilerimiz kültür turlarına da çıkarıyoruz. Yakın zamana Edirne’ye götürüp oraların tarihi yerlerini gezdirdik. Hepsi Edirne’yi ilk kez gördüğü için bu geziden çok mutlu ayrıldılar” dedi.

Belediyeden Ücretsiz İşaret Dili Kursu

Çorlu Belediyesi’nin Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen meslek edindirme kursları arasında işaret dili tercümanlığı da bulunduğunu belirten Esra Vatansever; “İşaret dili eğitimi genellikle paralı olarak verilen ve pahalı bir eğitimdir. Fakat Çorlu Belediyesi tarafından bu eğitim tamamen ücretsiz olarak veriliyor. Üstelik yine ücretsiz verilen işaret dili eğitmenliği kursunu da bitirirseniz verilecek MEB onaylı sertifika ile iş bulmanız da kolaylaşıyor. İşaret dilini öğrenmek çok zor değil. Zaten işitme engelliler çok zeki ve anlayışlı insanlar. Leb demeden leblebiyi anlıyorlar. Onlarla işaret diliyle iletişim kurmak çok zor olmuyor. Tüm bunların anında engellilere yardımcı olmak, onların sorunlarını çözmek de manevi olarak büyük haz veriyor” dedi.

SEYFİ GENÇ