• Konuşma Bozukluklarına Çözüm: Aktif Yaşam
  • Konuşma Bozukluklarına Çözüm: Aktif Yaşam
  • Konuşma Bozukluklarına Çözüm: Aktif Yaşam
Çorlu Güncel

Konuşma Bozukluklarına Çözüm: Aktif Yaşam

  • 06 Ocak 2018
  • 2647 Kez Okundu

Üç yaşına kadar konuşamayan veya tam ve doğru biçimde cümle kurup takılmadan konuşmakta zorluk yaşayan çocuklar Dil ve Konuşma terapistlerinin desteğiyle konuşmaya başlayabiliyor. Kaza, travma, beyin kanaması gibi nedenlerle konuşma yetisini kaybeden yetişkinler de konuşma eğitimi sonrasında tekrar konuşma yeteneklerine kavuşabiliyorlar. Çorlu’da faaliyet gösteren ve Trakya bölgesinin tamamına konuşma bozukluklarının giderilmesi için eğitim veren Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabiltasyon Merkezi; Dil ve Konuşma Terapisti aracılığıyla konuşma ile ilgili sorunlara çözüm oluyor.

ÜÇ YAŞINDAN İTİBAREN YAŞAMIN HER EVRESİNDE KONUŞMA BOZUKLUĞU GÖRÜLEBİLİYOR

Aktif Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, Avrupa Yakası’na yaptığı açıklamada beş temel modülde eğitim verdiklerini belirterek bu modüllerden bir tanesinin de dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocuklara verilen eğitim modülü olduğunu söyledi. Kaya açıklamasında “Dil ve konuşma güçlüğü son yıllarda ihtiyaç olan ve konuşma güçlüğü yaşayan çocukların arayıp da bulamadığı bir eksiklikti. Daha önceki çalışmalarımızla biz bu altyapıyı oluşturduk. Şimdi de Trakya bölgesinin tamamına hizmet ediyoruz.” dedi. Kaya açıklamasında, dil ve konuşma güçlüğü yaşayan bireylerin genellikle yetişkin bireyler arasından da çıktığını belirterek üç yaşından itibaren yaşamlarının her evresindeki yaşlar içerisinde çalışma portföyüne sahip olduklarını dile getirdi.

 ÖZEL EĞİTİMİ DESTEKLİYOR

Konuşma güçlüğünün, konuşamama, kekeleme, yavaş konuşma, hızlı konuşma, ses bozukluğu, gecikmiş konuşma, dil bağına bağlı olarak konuşma güçlüğü gibi bozuklukları kapsadığını belirten Kaya, bu bozuklukların düzeltilmesiyle ilgili çalışmaların tamamını Dil ve Konuşma Terapisti aracılığıyla yaptıklarını dile getirdi. Kaya, Aktif Yaşam Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’nde amaçlarının konuşma eğitimiyle çocukların özel eğitimini desteklemek olduğunu söyledi. Yetişkinlere de hizmet verdiklerini belirten Kaya, “Normal bireylerin kaza sonrası geçirdikleri travmalardan sonra geçirdikleri beyin kanamaları sonrası dil kaybı ve konuşma bozukluğu yaşıyorlar. Böyle hastalara da destek veriyoruz. Bunlar genelde kaza esnasında beynin sol tarafı etkilendiği için konuşma yetileri zarar görüyor. Bu sebeple hem fizik tedaviye ihtiyaçları var hem de konuşma güçlüğü uzmanından desteğe ihtiyaçları var. Bu tarz vakalarla çalışma yapıyoruz. “ dedi.

ÜÇ YAŞINA KADAR KONUŞMAK GEREKİYOR

Avrupa Yakası’na bilgi veren Aktif Yaşam Özel Eğitim, Spor ve Yaşam Merkezi Kurucu Müdürü Zeyd Kaya, konuşma normalde 1,5 yaşından itibaren başlaması gerektiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Çocuklar 1 yaşından sonra tek ses, tek kelimeleri söyleyebilirler. 1,5 yaşından sonra artık 2 kelimelik basit cümleler kurabiliyorlar. 2 yaşına doğru ise tam cümle kurmaya başlıyorlar. En geç üç yaşına kadar çocuğun artık dil gelişimini tamamlayıp şakır şakır konuşabiliyor olması lazım.  Çocuk üç yaşına gelip hala tek kelimeli veya anlamsız kelimeler kullanıyorlarsa burada konuşma güçlüğünü ilk başta düşünmemek gerekiyor. Başka şeyler de var mı diye araştırmak da gerekiyor.”