• Yaprağını Döken Ağaçlar Renkli Görüntüler Oluşturdu
Çorlu Güncel

Yaprağını Döken Ağaçlar Renkli Görüntüler Oluşturdu

  • 06 Ocak 2018
  • 1116 Kez Okundu

Sonbaharın geçmesine rağmen yapraklarını dökmeye devam eden ağaçlar renkli görüntüler oluşturmayı sürdürüyor.

Çorlu’da Cumhuriyet Parkı’nın etrafında bulunan yere dökülmüş yapraklar güzel görüntüler oluşturuyor. Vatandaşlar bu güzel görüntüler bir iki gün içerisinde kaybolacaktır. Yapraklar iyice çürüyecektir. O zamanda kaldırılması gerekiyor” dedi.

Ağaçların yaprak dökmesi yeşil rengi meydana getiren klorofil pigmenti yeterli ışık ve ısı alındığında ağacın fotosentez yapmasını sağlar. Bu mevsimde klorofil çok baskındır ve bu yüzden yapraklar daima yeşildir. Hâlbuki sonbaharla birlikte ağaç yeterli ışığı ve ısıyı bulmaz. Bunun sonucu olarak yazın çekinik halde bulunan turuncu rengi veren karotin, sarı rengi veren ksantofil ve kırmızı rengi veren antosiyanin ortaya çıkar. Bu pigmentlerin ortay çıkması demek yaprakların bu renkleri alması anlamına gelir. Klorofil de aslında hala bulunmakla birlikte diğer pigmentler baskın olduğundan çok fazla etki gösteremez. Sonbahar geldiğinde ilk önce turuncu ve sarı rengi sağlayan karotinin ortaya çıkar. Akabinde fosfatın azalmasına bağlı olarak antosiyaninler artar. Böylece yapraklar kırmızı bir renk alır. Kışın kendini hissettirmeye başlaması ile birlikte renk pigmentlerinin hepsi ölerek yaprak kahverengiye döner ve kurumaya başlar. En sonunda içindeki bütün pigmentler ölür ve yaprak ağacın dalından koparak yere düşer.

Yaprağını döken ağaçların oluşturduğu güzel görüntüleri değerlendiren vatandaşlar: “Şehirlerde ağaçların olması önemli. Bakın nasıl güzel bir görüntü oluşmuş. Yaz geldiğinde de bu ağaçlar yemyeşil olacak. Kışın ise sapsarı yapraklar güzel görüntü oluşturuyor” dedi.

“Yapraklar Çürüdüğü Zaman Bu Güzel Görüntü Kaybolur”

Konuşmaya devam eden vatandaşlar: “Bu yere düşen güzel görüntü oluşturan yapraklar bir süre sonra çürüyecektir. Tabi o zamanda bunların kaldırılması, süpürülmesi gerekecektir. O zamanda belediye yetkilileri bunları süpürüp kaldırmalı” dedi.

 

İmdat Şahin