• “Çed Raporu Askıya Çıkmadan Gizlendi”
Çorlu Güncel

“Çed Raporu Askıya Çıkmadan Gizlendi”

  • 04 Aralık 2017
  • 1029 Kez Okundu

Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği, “Afişini sen yaptır biz asalım” etkinliği kapsamında Ulaş Mahallesine yapılan kömürlü termik santralle ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyor. Askıya çıkmadan ÇED raporu verilerek inşaatına başlanan santralin durdurulması için Ergene Belediyesi İdare Mahkemesine başvururken, görevlendirilecek bilirkişi heyetinin bölgeye gelerek rapor hazırlayacağı belirtildi.

Afişini sen yaptır biz asalım

Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri Ulaş Mahallesinde yapılan kömürlü termik santral karşısında “Afişini sen yaptır biz asalım” etkinliği başlattı. Etkinliğe Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Menderes Yıldız, Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Volkan Işıklı, Ergene Muhtarlar Derneği Başkanı Ersin Çabuker, Ergene Kent Konseyi Başkanı Ercüment Tuncay, Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Durmaz ve Kırkgöz Mahallesi Muhtarı Kani Arık katıldı.

Yürütmeyi Durdurma Kararı Verileceğini Ümit Ediyoruz


Etkinlikte konuşan Trakya Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Durmaz; “Trakya Çevre Gönüllüleri Derneğinin ilk etkinliğidir. Herkesin bildiği Modern Enerjinin Ulaş’ta kurmak istediği Termik Santrale karşı bir duyarlılık oluşturmak amacı ile bu etkinliği düzenledik. Çevre Bakanlığının verdiği olumlu ÇED raporuna istinaden Termik Santralin inşaatı başladı. Bizlerde buna karşı yürütmeyi durdurma davası başlattık. Tekirdağ İdare Mahkemesi en son bilirkişi heyeti kurulması ve bilirkişi heyetinin vereceği rapor doğrultusunda karar vereceğini açıkladı. Durmaz; “Önümüzde ki günlerde bilirkişi heyeti bu bölgeye gelerek yerinde bir tespit yapacaklar. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğini ümit ediyoruz. Bilirkişi heyetinin gelene kadar bu bölgede Termik Santrale karşı bir tepki oluşturmak amacıyla gerek sivil toplum kuruluşları ile gerek vatandaşlarımızın ve siyasi partilerin asmak istediği afişlerle donatmak istiyoruz. Kampanyamızın adı ‘afişini sen yaptır biz asalım’ Bu farkındalığı yaratmak için etkinliğimizi başlattık. Destek verecek herkese teşekkür ederiz” dedi.   

Askıya Çıkmadan Çed Görüşü Verildi


Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Menderes Yıldız; “Basında çıktığı gibi bizim belediye olarak izin verme gibi bir uygulamamız olmadı. Biz her zaman bu Termik Santralin karşısında olacağız. Bölgemizde Termik Santral istemiyoruz. Haberleri yaparken bize sormadan yapıyorlar. Burada ki olay Çevre Bakanlığının askıya çıkmadan ÇED görüşü vermesidir. Biz bunun hep takipçisi olduk ama askıya çıkmadan bu ÇED görüşü verilmesi bizlerden gizlendi. Biz bu Termik Santrali burada istemiyoruz ve yaptırmayacağız” ifadelerine yer verdi.

Termik Santral İnsanlık Ayıbıdır


Ergene Muhtarlar Derneği Başkanı Ersin Çabuker`de Ulaş’ta yapılan kömürlü termik santralin insanlık ayıbı olduğuna vurgu yaparken; “Bu bir çevre katliamıdır. Böyle bir şey görmezden gelinemez. Çevreye bu kadar zararı olan bir işletmenin yapılmasına dün olduğu gibi bugünde karşıyım. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama buda yeterli değil. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” ifadelerine yer verdi.